Дні перед змаганнями. В залежності від виду спорту за 1-3 дні до події починається період спеціальної стратегії харчування. Для активної м'язової роботи потрібна енергія, яка, в першу чергу, вивільняється у процесі
глікогенолізу – розпаду глікогену до молочної кислоти. Остання поступає в кров, а потім у печінку, де з неї утворюється глюкоза. Трохи глюкози завжди зберігається у нас в організмі, так би мовити, «про запас» у вигляді
глікогену. Однак енергії, отриманої від «згоряння» глікогену, у людини із середніми фізичними навантаженнями вистачає менш ніж на добу. Тому при підготовці до змагань в центрі уваги стоїть заповнення резервів глікогену. Важливо під час періоду підготовчого харчування не проводити великих експериментів і обирати легкі для травлення продукти. Також в ці дні ти можеш користуватись нашими загальними порадами щодо харчування з
інших статей. Та в першу чергу за три дні до важливого змагання тобі треба збільшити кількість вуглеводів у своєму раціоні. Для цього підходять повільні(складні) вуглеводи, які досить довгий час підтримують сили організму на відповідному рівні, мають низький глікеміческий індекс та не викликають істотного підйому інсуліну. До них відносяться зернові каші (вівсянка, гречка, рис, пшоно, кіноа), бобові(сочевиця, квасоля, нут), а також кабачки, всі види капусти, батат, гарбуз та цибуля. Їх потрібно включити у кожний прийом їжі. Також потрібно зменшити споживання жирів і не забувати про білки(яйця, нежирний сир, рибу, м'ясо та знову бобові). Власне білкова їжа допомагає кращому засвоєнню складних вуглеводів. Важливо під час та після тренування пильнувати, щоб тілу не бракувало енергії, а після складних інтенсивних навантажень поповнювати організм протеїном, наприклад з'їсти
протеїновий батончик, випити шейк чи відновлювальний напій
Recovery.