В1 (тіаміну гідрохлорид) – кофермент багатьох метаболічних реакцій, допомагає отримувати енергію з вуглеводів. Заняття спортом і багата на вуглеводи дієта збільшують потребу
в тіаміні. Крім того, він важливий для роботи нервової системи.
В2 (
рибофлавін) - кофермент багатьох метаболічних реакцій, забезпечує перетворення білків, жирів і вуглеводів в енергію, а крім того бере участь в нарощуванні м'язової маси.
В3 (
нікотинамід) – бере участь у метаболізмі жирів і вуглеводів, а також синтезу білків. Важливий для роботи нервової і м'язової систем, регуляції рівня холестерину і
тригліцеридів в крові.
В6 (
піридоксину гідрохлорид) - доповнює дію рибофлавіну, приймає участь у синтезі білків, ферментів, гемоглобіну, простагландинів, забезпечує нормальне функціонування центральної і периферичної нервової системи. Окрім того, регулює рівень холестерину і тригліцеридів у крові, покращує скоротність міокарда, сприяє перетворенню
фолієвої кислоти в її активну форму, стимулює процес утворення клітин крові.
В9 (фолієва кислота) - бере участь у синтезі піримідинових та пуринових основ, які входять до складу ДНК і РНК, а також в утворенні
глутамінової кислоти. Важливий учасник нормального кровотворення, регулює відновлювальні процеси в усіх органах і тканинах, позитивно впливає на роботу мозку.
В12 (
ціанкобаламін) – кофермент низки метаболічних реакцій, впливає на продукцію енергії, поділ та ріст клітин, а також - засвоєння заліза й процес кровотворення. Забезпечує міцність кісток, роботу м'язів, а також покращує провідність нервової системи, покращує передачу сигналів від мозку до м'язів.
Вітамін В12 варто приймати вегетаріанцям, а також тим, хто їсть мало м'яса.
С (аскорбінова кислота) – антиоксидант. Зміцнює імунну систему, захищає кровоносні судини, піднімає рівень «хорошого» холестерину, запускає утворення сполучної тканини і прискорює спалювання жиру. Окрім того, покращує поглинання негемового заліза, яке найчастіше зустрічається в рослинній їжі, підвищюючи здатність організму засвоювати кисень і доставляти його до м'язів.
D (кальцію-D-пантотенат) – забезпечує всмоктування кальцію і фосфору з продуктів харчування в тонкому кишечнику, приймає участь у звапнінні кісток, обмінних процесах та стимулює синтез низки гормонів.
E (DL-альфа-токоферолу ацетат) – антиоксидант, захищає артерії від утворення
атеросклеротичних бляшок, знижує ризик інфаркту, активує клітини імунної системи і запобігає розвитку онкопаталогій, оберігає шкіру від впливу ультрафіолетового випромінювання.
L-карнітин – вітаміноподібна речовина, що синтезується в печінці та нирках, стимулює жировий обмін та використання жирів у якості джерела енергії, забезпечує посилення регенераційних процесів у м'язах.
І це ще ми дуже коротко постарались описати!:)