Меню
МЕНЮ

Найдовший у світі пустельний ультрамарафон: 5 днів бігу по гарячих пісках

Як вижити в пустелі?
Оксана Рябова
Цього грудня в Дубаях створюватиметься історія витривалості. Українка Оксана Рябова бігтиме найдовший у світі пустельний ультрамарафон в захоплюючому заповіднику Al Marmoom. До старту залишаються лічені дні. І ми поцікавились в Оксани, як вона вляпалась в цю історію, що її мотивує, та як проходить підготовка до цієї грандіозної події.

Отже, після насиченого трейлового сезону, Оксана плавно перейшла в режим міжсезоння з мінімальними навантаженнями для підтримки форми. Але... В кінці жовтня, якось побачила в інстаграмі американської ультра-марафонки MagdalenaBoulet пост про участь у пустельній ультра і…просто поставила лайк :)
А вже наступного дня отримала листа-запрошення від організаторів з пропозицією гранту на поїздку та безкоштовне проживання. Єдиною умовою була участь саме у багатоденці (270км за 5 днів), а не дистанціях-супутниках 50км і 100км.

«270 кілометрів за 5 днів, пустелею, трохи більше ніж через місяць... Це справжнє божевілля!!! Але, десь в глибині душі, я вже знала, що поїду:)»

Разом із тренером Олексієм Прокопенком вони проаналізували теперішній рівень Оксани та прийшли до висновку, що задача підйомна, якщо бігти не в змагальному режимі на результат, а більше в тренувальному і "ознайомчому".

Склали план на 5 тижнів, за яким поступово збільшувалися бігові об'єми. З 50км "підтримуючого режиму" вийшли на 95км в піковий тиждень. Для імітації бігу по піску, який дає досить специфічне навантаження на ноги, використовували прискорені забігання вгору на гірках під час кросів.

«Перебуваючи кілька тижнів на Мальті старалася теж бігати по піску. Щоправда там пляж був зовсім маленький (450м) і доводилося "намотувати" чимало кіл туди-назад. Робила довгі кроси але максимум 25км і кілька тижнів два довгих бігових тренування поспіль, так звані back-to-backs.»
Відновлення та харчування
- Найбільше я переживаю за можливість відновитися між етапами гонки - зізнається Оксана. - Адже після таких дистанцій як 50км, 70км, 100км за день пісками - ноги (особливо квадріцепси), будуть "забиті вщент".
Розпитавши людей з досвідом, планую використовувати їхні поради та стратегію. Одразу після етапу - випиватиму Відновлювальний напій з вітамінами, мітералами та амінокислотами BCAA, їстиму протеїнові батончики.
Все це допомогатиме по-перше відновити водно-сольовий баланс, а по-друге дасть організму "будівельний матеріал" для швидшого відновлення мікророзривів у м'язах.

Буду старатися робити самомасаж та розтяжки в кінці кожного з етапів, щоб трохи зняти напругу в м'язах.

Під час гонки - задача багато пити. Організатори на контрольних пунктах забезпечуватимуть водою без жодних лімітів. Тому готуватиму ізотонік Endurance. З судомами, на щастя, ніколи не стикалася, навіть під час гонок більше 100км. Але превентивно десь за тиждень до стартів стараюся наситити організм достатньою кількістю електролітів (сольові капси) та використовую сольові таблетки під час самої гонки.

Всі учасники багатоденки - на автономному харчуванні. Але на відміну від, скажімо, знаменитої пустельної багатоденки MarathondesSables нам не потрібно щодня нести все харчування на собі. Їжу лишаємо в базовому таборі й тільки беремо те, що потрібно на сам етап.

Oksana Riabova
Al Marmoom Оксана Рябова
Про ліміти та авантюри

"Насправді пустельна ультра – то вже не перша моя "спортивна авантюра" – сміється Оксана – У 2016 році мене запросили "протестувати" дистанцію нового ультра-трейлу в Китаї – Gaoligong ultra. На момент запрошення у мене був досвід двох 50км гонок і за тиждень мала бігти Cappadocia ultra trail – 100км дистанцію. А забіг був через місяць після Каппадокії. Мені стало цікаво, як це пробігти цілих 100 миль і – я погодилася

На той ультрамарафон приїхало багато еліти й просто досвідчених ультрабігунів, дехто з якиз набігав вже більше 10-и стомильників. Я ж почувала себе новачком. "Але ж колись і всі вони бігли 100 миль вперше?" – так собі розмірковувала тоді.
Тому, багато розпитувала що і як. Перед забігом – написала Олексією Прокопенко. Він порадив як готуватися протягом місяця, що лишався і попередив, що "доведеться потерпіти". Справді, останні 20км це вже був не біг, а пересування до фінішу на морально-вольових. Тільки думка, що за мною слідкують та вболівають рідні та близькі (був он-лайн трекінг) – змушувала переставляти ноги та долати нескінченні підйоми-спуски. І я таки фінішувала! Навіть примудрилася посісти 3-тє призове місце! Це була неймовірна пригода!

– Напевно, в цьому і є моя найбільша мотивація: пізнати свої можливості, намацати ліміти, а потім – пройти трохи за їхні межі…
 Meraas Al Marmoom ultramarathon
Благодійність

- Раніше, якось мені ніколи не приходила думка, що можна поєднати біг ультрамарафонів та благодійність. Але коли ми говорили про проект "Долаючи пустелю", я зрозуміла, що можливість за допомогою бігу допомогти зібрати кошти на добру справу, дитині, яка відчайдушно бореться за життя, це те, що я дуже б хотіла зробити!
Тепер для мене є ще одна сильна мотивація фінішувати - я маю це зробити заради Максима Лук'янюка. Адже труднощі під час пустельної багатоденки, насправді не такі вже й великі порівняно з тим, через що доводиться проходити зараз малому хлопчику. Я відчуваю на собі велику відповідальність за нього, і дуже хочу зібрати кошти на операцію. Буду вдячна всім, хто допоможе це зробити!

Всі зібрані кошти будуть направлені до фонду «Таблеточки».

Підтримати Проект!

Поради для майбутніх учасників марафону:
  • Подивіться відео з гонки, почитайте враження людей, які вже її бігали, вивчіть профайл траси, де знаходяться контрольні пункти (КП), продумайте своє харчування протягом всієї дистанції - це додає впевненості.

  • Будьте готові до форс-мажорів, а ще - не приймайте рішення в ту ж саму секунду, коли щось пішло не так, треба дати собі час переварити ситуацію в якій Ви опинилися.

  • Якщо готуватися до гонки, яка відбуватиметься у спекотних умовах, доцільно тренуватися в найспекотнішу частину дня, або просто багато знаходитися на сонці. Якщо такої можливості немає, тренуйтеся в сауні. Це додасть як фізичної готовності, так і психологічної впевненості!

  • Правильно позитивно налаштовуйтеся на гонку і вчасно давайте вихід негативним емоціям.

  • Спілкуйтеся з іншими «скаженими» бігунами під час багатоденки, розділяйте їхній біль і щастя, після таких розмов додається мотивація і бажання дійти до кінця.

  • На старт після травми виходити можна і треба, навіть не при максимальній готовності. Але слід правильно сформулювати для себе очікування від такого виступу і дати собі час вийти на пік форми під основні змагання.
  • Діліться лінками на он-лайн треккінг гонки у соцмережах - аби друзі та знайомі, могли слідкувати за Вами під час гонки та підтримувати.
Вам може бути цікаво
Переглянути всі статті блогу