Меню
МЕНЮ
Підготовка до найбільшого марафону у світі
Про World Marathon Majors, фортуну, процес тренування, коронавірус та благодійність
Деколи колесо фортуни повертається неочікуваними сюрпризами: як хорошими так і поганими новинами. Цікаві несподіванки долі на собі відчув Федір Пономаренко – бігун аматор, який двічі виграв лотерею на найбажаніші світові забіги серії Світових Мейджор марафонів.
Що таке World Marathon Majors?

Серія елітних марафонів World Marathon Majors (Бостонський, Лондонський, Берлінський, Чиказький, Нью-Йоркський і Токійський марафони) - це шість найбільших забігів світу. Потрапити на мейджор - одночасно удача і мрія будь-якого досвідченого марафонця-любителя. Щасливчики, які пробігли всі шість стартів, отримують особливу медаль. Їхні імена вносять до спеціального списку Six Star Finishers.

Федір виграв слот на участь в Tokyo Marathon 2020, шанси потрапити на який вкрай мінімальні: для участі в Tokyo Marathon 2019 було подано 330 271 заявок, а ліміт учасників складав - 37 500 атлетів. Потрапити та прийняти участь у заході такого рівня - одна з найзаповітніших мрій бігуна. Це один із провідних марафонів, туди не потрапити просто так. Участь в них потрібно або заслужити, або покластися на фортуну і виграти в лотерею, яка проходить один раз на рік.

«Коли отримав лист з підтвердженням про участь - спочатку не повірив своїм очам. Потім заспокоївся, ще пару раз перечитав листа та почав продумувати план підготовки та організації подорожі.»
    Як ти почав бігати, чому любиш біг?

    Бігом займаюся десь приблизно пару років. Почав бігати щоб почувати себе в нормальному тонусі. Біг люблю перш за все тому що він приносить користь для здоров'я та дозволяє відключитися від навколишніх питань, це як медитація. А ще біг це велика бігова тусівка, тому бігати це завжди нові знайомства та багато спілкування. Окрім бігу ще катаю на вело, але тільки в літній щас. Подивимось, може добавлю ще плавання та перейду в тріатлон :)


    Як проходить процес тренувань?

    Активну фізичну підготовку розпочав приблизно за 4 місяці до старту. Зараз знаходжуся вже на заключному етапі, трохи збавляю обороти та кілометраж пробіжок, щоб бути в максимальний кондиції перед стартом.

    Загалом я проводжу 3-4 тренування на тиждень. По буднях тренуюся на НСК "Олімпійський". Ці тренування складаються з розминки, загальних фізичних вправ, спеціальних бігових вправ, інтервальних тренувань. Обов'язково в кінці тренування я проводжу заминку і роблю вправи для зміцнення м'язів пресу (планка та інші статичні вправи). Також обов'язково намагаюся приділяти час розтяжці м'язів після бігових навантажень.
    У вихідні в мене є час для тривалих тренувань, тому я його присвячую кросу на довгі дистанції. В основному не менш ніж на 14 км, в залежності від розкладу в моєму тренувальному плані.

    Обов'язково раз на тиждень відвідую лазню або сауну, так як вона дозволяє швидше відновлюватися після сильних навантажень, а також раз на два тижні відвідую масажиста, який ретельно розминає м'язи ніг і тазу, не даючи їм забиватися після тренувань.

    Мій раціон харчування, збалансований вуглеводами, білками і жирами. Харчуватися намагаюся три рази в день, іноді частіше. Вранці в основному це вівсянка з фруктами, на обід супи і м'ясо з гарніром і овочами, на вечерю може бути риба або курятина, овочі, гарнір. Обов'язково для підтримки нормального імунітету вживаю комплекс вітамінів, а для підтримки маси тіла п'ю протеїн.
    Проте фортуна – пані примхлива і Токійський Марафон, який мав відбутись 1-го березня відмінили у зв'язку з епідемією коронавірусу. Всі учасники, що виграли слот на участь в цьому році, мають можливість провести забіг наступного року. Що Федір і планує зробити.

    Новина розбила серця тисячам, але все, що стається – стається на краще! Більше часу на підготовку і побиття своїх рекордів. Федір не те, що не опустив рук, а прийнявши ситуацію, продовжив тренування та спробував удачу ще раз, взявши участь в розіграші слоту в іншому марафоні з серії шести мейджорів. І Фортуна знову йому усміхнулась: хлопець вдруге виграв слот в World Marathon Majors – цього разу на марафон в Нью-Йорку 1-го листопада.

    Нью-Йоркський марафон вважається наймасштабнішим. За останні 50 років Нью-Йоркський марафон виріс із місцевої дорожньої гонки, що повністю проводилася в Центральному парку, до найбільшого в світі марафону. Перший Нью-Йоркський марафон, організований New York Road Runners, проходив 13 вересня 1970 року в Центральному парку з вступним внеском у розмірі $1 та бюджетом 1000 доларів. З 127 зареєстрованих бігунів - 55 фінішів. На Нью-Йоркському марафоні 2018 року було 52813 фінішерів - це найбільша кількість за будь-який марафон в історії. А у 2019-му кількість фінішерів була понад 53600, що робить його знову найбільшим марафоном в історії.

    Які найбільші страхи та переживання щодо майбутнього марафону?

    Передбачити відміну Токійського марафону ніхто не міг, тож переживання звісно присутні. Хоча в цілому нема ніяких страхів, бо бачу мету і не бачу ніяких перешкод для її досягнення. Все інше - організаційні питання, які завжди можна вирішити. Але існує ще одна мета, яку хочется досягти. Це допомога онкохворим дітям і оголошений мною збір коштів для фонду «Таблеточки». До новини про скасування марафону в Японії, ми вже зібрали 36 тис грн. Хоча моя участь у заході перенесена на наступний рік, збір коштів для фонду не скасовується, а подовжується до лютого 2021 року. Таким чином, у нас точно буде можливість зібрати всю суму.

    Як це все поєдналося з благодійністю, чия ідея?

    На марафонах такого рівня, збираються дуже великі кошти на благодійність. Наприклад марафон в Лондоні, вважається одним із найблагодійніших зі серії WorldMarathonMajors. Цей марафон увійшов до Книги рекордів Гіннеса як захід-рекордсмен по збору благодійних коштів світового рівня. А за багаторічну історію, учасники марафону зібрали більше 500 мільйонів фунтів стерлінгів, і ця сума округлена в меншу сторону. Здебільшого, перше питання, яке задають атлетам після змагання: «Скільки зібрав коштів на благодійність?», а не «За скільки часу пробіг марафон?». Звісно я деякий час вагався над прийняттям рішення про організацію збору коштів, але в кінці кінців вирішив що краще зробити, ніж потім жаліти що не зробив. І я дуже вдячний всім, хто мене одразу підтримав.

    Що для тебе допомога?

    Знаєте є такі люди, які дають гроші бідним, що сидять в переходах, ходять по громадському транспорту або навіть таким які просять прямо на вулицях, на будь що: лікування, їжу та інше. Так от для мене, це не допомога, а навпаки розпалювання проблеми. На мій погляд, допомога - це коли є спеціалізований фонд (організація), який професійно займається вирішенням тієї чи іншої проблеми людей, які цього вирішення потребують.

    Чому саме фонд Таблеточки?

    У мене була низка вимог до цієї організації. По перше, вона повинна бути максимально прозорою і відкритою. По друге, хотілося жертвувати кошти дітям, тому що вони не можуть заробити ці гроші власноруч. По третє, в Україні існує дуже велика проблема з лікуванням онкохворих дітей. В нашій країні виживає близько 50% таких діток. Це дуже малий показник, тому що, наприклад в США і деяких європейських країнах, він становить 90-95%. Благодійний фонд «Таблеточки» з 2011 року щодня допомагає українським родинам перемагати рак, а лікарям - рятувати життя онкохворих дітей і займається цією проблемою не тільки завдяки адресній допомозі, а й розв'язує системні проблеми в організації медичної допомоги таким дітям в Україні. І ще фонд «Таблеточки» висилає кожному хто пожертвував туди кошти, виписку про те як вони були витрачені, а менеджери фонду завжди на зв'язку і раді допомогти по кожному питанню.

    Хто і як може допомогти?

    Моя ціль зібрати 50 тисяч гривень.

    Допомогти може кожен. Достатньо лише перейти за посиланням та зробити свій посильний фінансовий внесок: www.bit.ly/FedirTabletochki

    Також дізнатися про всі подробиці можна на моїй фб сторінці:

    www.fb.com/fedor.ponomarenko

    І хочу звернути увагу, що ім'я та прізвище кожного, хто долучиться до цієї благодійної ініціативи я надрукую на пам'ятній футболці, в якій бігтиму марафон. Тобто, у кожного з вас є шанс "віртуально" побувати на марафоні світового масштабу. Хіба це не круто? Також кожен охочий зможе залишити на ній свій автограф і зробити фото на пам'ять (час і місце буде повідомлено на моїй фб сторінці). А потім ця футболка буде подарована фонду.

    Долучайтесь!

    Вам може бути цікаво
    Переглянути всі статті блогу